duminică, 28 decembrie 2014

Zale


“adună așadar tu zale
Lanțul fă-ți-l armă
Nu jug sau lesă
Ci cântă versurile vieții.

Este ultima strofă din poemul ochi, poem ce deschide volumul Zale. Și este un îndemn universal valabil pentru fiecare dintre noi: să adăugăm treptat zale la lanțul existenței noastre, zale făcute din frumusețe, iubire, speranță, încredere și tot ce putem crea mai bun prin gândurile și sentimentele noastre. Totul depinde de ce alegem să fim și de cine vrem să fim. Totul depinde de alegerile noastre și de modul cum gândim și cum gândurile se răsfrâng asupra acțiunilor. Putem trăi frumos dacă vrem.
Și îmi dau seama că și Adrian Găinaru, autorul misterioaselor Zale crede acest lucru, întrucât volumul lui cuprinde o scriitură cu un mare conținut afectiv, ce emană o sensibilitate și o frumusețe aparte a sufletului autorului, iar acestea se reflectă în modul cum vorbește despre oameni, despre îngeri, despre clipe, despre viață, despre tot. Iar eu nu pot decât să-i mulțumesc pentru că împarte aceste versuri cu noi, toți cei avizi de lectură, de poezie, de doze de frumusețe artistică servite în mod regulat pentru a condimenta cotidianul. Iar ca un veșnic copil al lunii ce sunt, nu pot să nu remarc faptul că dozele de frumusețe artistică versificată pe care Adrian ni le oferă sunt adăpostite sub coperte ce surprind frumusețea naturală a lumii în care trăim. Iar dacă muntele este chintesența formelor de relief terestre, coperta finală mi-a uns efectiv sufletul, cu luna plină și oglindirea ei suavă. Iar între cele două imagini redate de coperte vă asigur că veți găsi o multitudine de alte secvențe imagistice fascinante, pentru că acestea vor fi generate de inspiratele cuvinte ale poetului și se vor întipări în mintea posibililor cititori lin, în concordanță cu idea pe care a vrut să o transmită autorul sau fără vreo legătură cu aceasta. Dar oricum ar fi, va fi imposibil să nu simțiți vibrațiile sufletului autorului răsfrânte asupra întregului volum, pentru că verusrile lui transmit mult.
Să fii bine, Îngerașule! Spune poetul brașovean Adrian Găinaru chiar înaintea poeziei ce deschide volumul. Eu nu sunt un îngeraș, dar voi încerca să fiu bine și să iubesc tot ce mă înconjoară în măsura în care pot, pentru că una din cele mai importante idei pe care le-am desprins din versurile volumul Zale este că fără iubirea doar exiști, nu trăiești.





2 comentarii:

  1. so live! :) feel, love, care, act, be! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yes, I live! I try to focus on the bright side of life and live it to the fullest! :)

      Ștergere