vineri, 7 noiembrie 2014

cenușărese și prințese



Te văd scoțând bricheta și aprinzând țigara. Nu știu de ce, dar îmi place felul cum fumezi, cum rotocoalele de fum iau forma unor pui de dragon pe care îi dirijezi spre tavanul camerei. Știu că îți face rău, știi si tu asta, dar viciile sunt greu de îmblânzit. Eu nu am vicii. Tot ce vreau să îmblânzesc e zâmbetul tău. Dar îmi trebuie niște ghete speciale să-l fugăresc, fiindcă fuge mereu de mine. Și-mi trebuie gheare ascuțite să-l prind, fiindcă zâmbetul tău în colțuri ștrengare fuge mereu spre pițipoance și prințese. Pentru că, ce-i drept nimănui nu-i plac cenușăresele. Dar un colier somptuos și o rochie frumoasă pot transforma cenușăreasa în prințesă? Sufletul ei rămâne la fel, și știi ce? E mai bine. E mai bine să rămână la fel, nealterat de vicii și fandoseli pițiponcești. Pentru că ce folos să fii un bibelou frumos, dar sufletul să-ți fie porțelan solid în insensibilitatea lui?
Poți compara o revistă de scandal și un volum de Baudelaire, Minulescu sau orice alt poet? Niciodată! Pentru că poezia este operă de artă, în timp ce revistele de genul celor menționate sunt simple răutăți strânse în niște pagini peste care se așterne tot veninul societății. Dar presupun că în esență calitatea unei opere depinde de cititorii țintă pentru care este scrisă.
Iar calitatea unei persoane depinde de oamenii pe care și-i dorește în jur? De principiile după care se ghidează? De caracter? Nu știu...
Poate depinde de intensitatea luminii de la candela cu care își caută esența bună în propriul suflet.




mai multe creaţii găsiţi în tabelul de aici

6 comentarii:

  1. Cenuşăresele sunt adorate, întotdeauna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Erau. În societatea actuală lucrurile s-au mai schimbat, superficialitatea s-a accentuat..

      Ștergere
  2. Cenuşăreasa e de fapt prinţesă,
    iubire neînflorită,
    pe umeri îi cresc aripi de ducesă
    atunci când e dorită,
    şi-n gânduri mirosind a lună
    împătureşte
    tot ce în inima adună
    şi preţuieşte. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru vizită! Cenuşăresele sunt precum diamnatele neşlefuite încă, într-adevăr. :)

      Ștergere
  3. Dar cine zice că trebuiesc comparate revistele cu cărțile adevărate? Încap toate în lumea asta, fiecare țintă își construiește un grup în jur, :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am spus că trebuie comparate, încercam doar să scot în evidență valoarea poeziei și a literaturii. E loc pentru cărți, pentru reviste, pentru prințese, pentru cenușărese, pentru prinți și pentru cerșetori. E loc pentru toți. :)

      Ștergere